Kővirág együttes - Bemutatkozás

Az együttes 1992-ben alakult

Tagok, közreműködők:

László József

(gitár, ének)
Az együttes alapítója, a Kővirág dalok szerzője.

Kerekes–Szász Emese Rebeka

(furulyák)

Madarász Emese Adél

(klarinét)

Fülöp Csongor István

(billentyűs hangszer)

Benczédi Szilárd

(basszusgitár)

Közreműködik:

Nagy Franciska

(ének)

A felnőtt műsorok meghívottjai:

Ördög Nóra Dromi,
Ördög Miklós Levente

(színművészek)

A gyerekkoncertek vendégművésze:

Gáll Ágnes

(bábszínész)

Az együttesről

A Kővirág a zenét és irodalmat (verseket) kedvelőkhöz szól, korhatár nélkül. Dalaiba a hagyományos magyar zenék (népdalok, virágénekek) elemei is beépülnek, stílusa sajátos hangvételű, jazz-es hatásokkal gazdagított.

Zenéinek műfaja: verséneklés. A repertoárt elsősorban erdélyi költők (Farkas Árpád, Ferenczes István, Horváth Imre, Kovács András Ferenc, Kányádi Sándor, László Noémi, Adonyi Nagy Mária, Vári Attila, Szilágyi Domokos, Lőrincz József, Máthé Imre), valamint magyar klasszikusok (Ady Endre, József Attila) megzenésített versei alkotják.

Az évek során a Kővirág önálló előadásokat tartott vagy meghívásoknak tett eleget, kulturális fórumokon, író-olvasó találkozókon vett részt.

Erdély-szerte koncertezett: több alkalommal Marosvásárhelyen, ugyanakkor Kolozsváron, Temesváron, Székelyudvarhelyen, Székelykeresztúron, Csíkszeredában, Brassóban, Baróton, Nyárádszeredában, Nagyszebenben, Sepsiszentgyörgyön, valamint Gyergyószárhegyen, Gyergyóalfaluban, Türben, Panitban, Kibéden, Nagyernyében mutatkozott be a verses zenét kedvelő gyerek és felnőtt közönségnek.

Bukarestben a Magyar Kultúra Házában tartott előadást.
Magyaroszágon, Budapesten az Interfolk Fesztiválon, Pakson, a Fehérvári Dalostalálkozón, a gyulai várszínházban, a Sárvári Históriás Napokon, valamint Dabason és környékén vendégszerepelt.

Közreműködött a Marosvásárhelyi Területi Rádió, a Bukaresti Rádió, valamint a Román Televízió magyar nyelvű adásaiban, bemutatkozott a Kossuth Rádió hallgatóinak, valamint az Erdélyi Magyar Televízió nézőinek.

Hangfelvételeket készített: három gyerekalbumot Kányádi Sándor, Kovács András Ferenc és Veress Zoltán megzenésített gyerekverseivel, valamint három felnőtt albumot erdélyi költők megzenésített verseivel.

Az együttes történetében kiemelt helyen szerepel tízéves fennállásának megünneplése 2002 októberében. A jubileum alkalmával rendezte meg a verséneklés első erdélyi fesztiválját, a KŐVIRÁG FESZTIVÁLt. A kétnapos rendezvény során gyerek és felnőtt előadások, koncertek keretében erdélyi, magyarországi, délvidéki, kárpátaljai zenekarok és előadók mutatkoztak be a marosvásárhelyi közönség előtt: a Sebő együttes és Kátai Zoltán históriás énekes Magyarországról, a Credo együttes Kárpátaljáról, Délvidékről Verebes Ernő, a Zyntharew együttes vezetője, valamint az Öves együttes Marosvásárhelyről.

2007-ben többek között Zalaegerszegen vendégszerepelt, részt vett az Énekelt Versek XII. Zentai Fesztiválján Vajdaságban, ahol megnyerte a legjobb kötelező megzenésített vers díját, koncertezett a Félszigeten, a Művészetek Völgyében, valamint Budapesten a Dunánál Fesztiválon. 2009-ben az együttes az Énekelt Versek XIV. Zentai Fesztiválja meghívottja, 2011-ben pedig Kárpátalján, a IV. Credo Fesztiválon vendégszerepelt.

Scroll to Top